En av Kongsbergs beste menn?

8 feb

I helgen protesterte Changemaker mot manglende kontroll på norsk våpeneksport. En sammenstilling i nyhetsmagasinet Ny Tid viste at Kongsberggruppen og Nammo har solgt våpen for 17.1 milliarder siden 2000.

I dag gikk en av støttespillerne for norsk våpeneksport i USA bort. John P. Murtha, kongressrepresentant fra Pennsylvania, døde i dag. Han ble 77 år gammel. Kongsberggruppen holder til i Johnstown, Pennsylvania. Det er ingen tilfeldighet.

Etter at vi skumleste Ny Tid på toget så satte vi av tid til en liten gjennomgang av Nammo og Kongsberggruppens lobbydokumenter i Kongressen. Fra 2000 til 2005 så brukte Nammo 140.000 dollar på lobbyister i USA. Kongsberggruppen har blitt 780.000 dollar «fattigere» fra 2000 til 2009 men sikkert rikere når det gjelder antall kontrakter. Det som hadde vært interessant er å se på mulige økonomiske bidrag fra fagforeninger, ledelse og ansatte hos Kongsberggruppen i USA til Murthas valgkamper opp gjennom årene.

Ser man nærmere på hva andre norske selskaper (hvor staten er involvert) bruker på lobbyvirksomhet i USA så er det overraskende lite. Kanskje legger man litt for stor vekt på regjeringsapparatet? Da har man ihvertfall ikke helt skjønt hvordan Washington fungerer…og så kan man klage så mye man vil på manglende kontrakter fra amerikanske myndigheter. Det er folk som Murtha man må kultivere.

Murtha var den første krigsveteranen fra Vietnam som ble valgt inn i Kongressen.  Han var en av demokratenes viktigste forsvarspolitikere samtidig som han var en av de politikerne som best klarte å øremerke midler  til forsvarsprosjekter og andre offentlige prosjekter til sitt distrikt.

Disse to artiklene fra The New York Times (Nov. 18, 2005 og Okt. 2, 2006) summerer på en god måte opp Murtha og hans politiske karriere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: