Klikkhoreri og kildekritikk

26 nov

Først så takker vi Anders Brenna for tips.

Den 26. oktober ble nettsiden beautifulpeople.com lansert i Norge. Den ble fort en ”snakkis”.  Dette skulle være datingtjenesten for de vakre. Her er det de eksisterende medlemmene som stemmer over om du er pen og verdig nok for medlemskap. Et nyhetssøk på Kvasir for 26. og 27. oktober viser at blant annet Nettavisen, TV2, VG, Stavanger Aftenblad og P4 var noen av mediene som dekket saken. Pressemeldingene fra den 26. oktober kan du se her (internasjonal) og her (norsk).

Den 10. november sender selskapet ut en ny pressemelding. I følge den har tjenesten fått 360 000 nye medlemmer siden 26. oktober. Den store nyheten som blir fanget opp i norske medier er at 1,8 millioner mennesker over hele verden har blitt avvist de to siste ukene. Skal vi tror statistikken fra beautifulpeople.com så ligner britiske menn fortsatt mer på Luke Chadwick enn Brad Pitt og norske kvinner ser bedre ut enn Amy Winehouse. Takk og lov. Et nytt nyhetssøk. Nye saker fra Dagbladet, ABC Nyheter, TV2, Stavanger Aftenblad og NRK Nyheter. Vi får trøste oss med at det ikke var flere.

Litt lenger ned i pressemeldingen står det at nettstedet nå har 540 000 medlemmer på verdensbasis og opp til 4 millioner unike brukere hver dag. Det er 400 mennesker som søker om medlemskap i minuttet når trafikken står på som mest. Det er for så vidt ganske vanskelig å etterprøve de andre tallene også: 400 vakre babyer, 10 000 seriøse forhold, 80 000 har hatt et kortere ”romantisk” forhold.

Antall besøkende til et nettsted er vanskelig å sjekke siden man ikke får tilgang til all statistikk men det er visse tjenester som gir oss en pekepinn. Beautifulpeople.com hevder de har fått 360 000 nye medlemmer samt at 1,8 millioner ikke er pene nok.

Var det ingen journalister eller noen på desken som stilte et spørsmålstegn ved de tallene? 360 000 nye medlemmer? 1,8 millioner mennesker som fikk ”avslag”? På under to uker? Kanskje det er tilfelle men det bør reise noen spørsmål. Man begynte kanskje å tenke på egne klikk?

Tjenester som blant annet Alexa.com og compete.com er noen av tjenestene som måler trafikk og annen statistikk til nettsteder. Det som gjør det litt komplisert er at man bruker forskjellige metodikk. Compete måler for eksempel bare unike brukere og trafikk i USA. I oktober så hadde beautifulpeople.com 15 816 unike brukere i USA.

Et søk på beautifulpeople.com på Alexa viser at de besøkende til nettsiden i tidsperioden 26. oktober til 10. november er innom færre enn to sider. Det er åpenbart en del av de besøkende som ikke tar seg bryet til å gå videre fra å registrere seg.

For fire år siden, den 11. august 2005, så ble beautifulpeople.net omtalt på CNNs nyhetsprogram American Morning. Greg Hodge ble intervjuet. Det er den siste saken i programmet. Ta CTRL og F så søk på Hodge eller beautifulpeople.net. For en datingtjeneste som allerede var etablert i flere land i 2005 har trafikken vært bortimot minimal.

Vi får jo nesten lyst til å bestille regnskapet fra England vi nå for sjekke om selskapet ByteStorm Limited faktisk tjente 25 millioner kroner i fjor. Eller kanskje noen har sjekket det allerede?

Vi utvekslet e-poster med pr-byrået i London mandag formiddag. De sier de sendte ut en pressemelding med tall de fikk fra selskapet. Mandag ettermiddag sa byrået at de skal sjekke med selskapet bak tjenesten. Etter det har vi ikke hørt noe fra verken byrået eller selskapet bak tjenesten.

Ofte så slenger resten av røkla seg på lasset så raskt noen har skrevet en sak. Selv om alle har en sak så må man ta en selvstendig vurdering. Det kan hende at beautifulpeople.com har opptil 4 millioner unike brukere hver dag og har sagt nei til 1,8 millioner over en to ukers periode men det er nok spørsmål her til at man letter litt på gassen.  Selv om noen har skrevet om det så fritar ikke det andre for kildekritikk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: