Hva er vi journalister mest redde for?

13 jun

Matte. Vi glemmer ikke bare elementær mattekunnskap fra skolen. Vi lærer å frykte den og. (En stor unnskyldning til mattelærer Turid Øidne Johansen på Kristelig Gymnasium her som sikkert gjorde sitt beste.)

Databaseredaktør Sarah Cohen i The Washington Post holdt en kort sesjon om matte for journalister her på IRE. Hun mener det er på tide med en holdningsendring. Sarah stoler ikke på journalister som ikke kan matte. «I don’t do math» er det samme som «I don’t do names» for Sarah. Hun mener at frykten for at vi tar feil og frykten for at brukeren mener det er kjedelig er to av de største hinderne.

Sarahs regel er at spesielt store og små tall/summer trenger et anker. Et holdepunkt for at vi ikke skal miste leseren. Sarah skriver alltid ned i hele setninger hvordan hun vil bruke tallene i saken. Grunnen til det er at tallene kan være korrekte men likevel feil. Måten vi beskriver tallene på og sammenhengen de blir brukt i er minst like viktig. Det er som oftest det som sørger for at vi gjør feil.

Forskjellen mellom en million og en milliard er stor. Tar man i sekunder for eksempel så er det henholdsvis litt over 11 dager og 31 år. Et tall som .0081 er like uforståelig som 1 milliard. Istedetfor å bruke .0081 så kan man si at 1 av 120 amerikanere dør hvert år.

Sarah sjekker alle tall. Når det gjelder tall så stoler vi for mye på kildene. Vi tar det for gitt at de kan saken. Hun insisterer alltid på en prat med de som er ansvarlig for tallene og ikke bare få de presentert av en pressetalsmann i en offentlig etat for eksempel.

Et annet godt tips: Visualiser tallene du skal bruke. Ser du 5-4 så tenker de fleste amerikanere på Høyesterett eller baseball.

-André

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: